3.12.2015

Ihmeparannuskeitto

You made me chicken soup?
- "Relevés", Hannibal, NBC. June 13, 2013.
Tuli kissaebola flunssa, halusin lohtukeittoa (leuhotan kuitenkin sillä että ennen tätä sairastumista ehdin olla sesonkitauditta legendaariset PUOLITOISTA VUOTTA joka löi entisen terveenäpysymisennätykseni yli vuodella). Oman versioni kehittelin "lisään vähän kaikkea" -periaatteella tämän reseptin pohjalta. Proteiiniksi valikoituivat ohuet soijasuikaleet mutta voit toki käyttää tofua tai seitania tai mitä nyt ikinä mieleen tulee.


Pahoitteluni väristä; tein ja söin keiton maailman keltaisimmassa keittiössä.

Soijasuikaleet
  • 3 dl ohuita soijasuikaleita 
  • 1-2 tl nestesavua
  • 1-2 tl soijakastiketta
  • 1-2 tl curryjauhetta 
  • muutama desi vettä 
  • öljyä paistamiseen

Liemi
  • 2 porkkanaa (pieninä kuutioina)
  • 2 sellerinvartta (pieninä kuutioina)
  • n. 10 cm pätkä purjoa (viipaleina)
  • 1 sipuli (kuutioina tai viipaleina, hur som helst)
  • valkosipulia (tarpeeksi, viipaleina)
  • inkivääriä (myös tarpeeksi, ehkä n. peukalosi kokoinen pala, kuorittuna ja viipaloituna)
  • 1,5-2 l kasvislientä 
  • mustapippuria
  • 1-2 tl kuivattua timjamia 
  • soijakastiketta
  • Kukkotököttiä
  • 1 sitruunan raastettu kuori & puristettu mehu
  • 200 g pakastemaissia 
  • 200 g pinaattia
  • öljyä paistamiseen 

Lisäksi
  •  pari-kolme kerää täysjyvänuudeleita  
  • tuore korianteri tai lehtipersilja ei keittoa tätä pilaisi; itselläni ei ollut kumpaakaan 

    Kuumenna öljy paistinpannulla, heitä sekaan mielesi mukaan curryjauhetta, soijakastiketta ja nestesavua (kahta jälkimmäistä kannattaa lisäillä paiston aikana pikkuhiljaa). Viskaa pannulle kuivat soijasuikaleet ja kääntele niin että ovat yltäpäältä mausteisessa öljyssä. Lisäile vettä vähän kerrallaan, sekoittele suikaleita samalla; toista kunnes kunnes nestettä ei enää imeydy. Paista suikaleita kunnes olet saavuttanut haluamasi rapsakkuuden asteen. (Tämä metodi onnistunee vain ohuiden suikaleiden kanssa; jos käytät normaalin kokoisia, keitä tai liota ja puristele suikaleet kuiviksi ennen paistoa.) NIIN ja jos on olemassa jotain vegaanista broileri(ewww)maustetta, sitä voisi laittaa näihin. En kyllä tiedä onko, enkä jaksa selvittää. So it goes.

    Suikaleiden paistuessa kuumenna kattilan pohjalla niin ikään öljyä, jossa sitten kuullotat porkkanat ja sellerit. Lisää hetken päästä sipuli, purjo, valkosipuli ja inkivääri (keittoon voisi hyvin laittaa myös tuoretta chiliä, joka lisättäisiin tässä kohtaa pilkottuna ja ILMAN SIEMENIÄ, rajansa kaikella). Hämmennä. Kun kaikki kasvikset ovat paistuneet mukaviksi, kaada sekaan kasvislientä ja mausta mustapippurilla, timjamilla, soijakastikkeella ja Kukkotökötillä (ellet käyttäny tuoretta chiliä). Keittele rauhassa ainakin 15 min, tai niin kauan kuin maltat. Varo kuitenkin, etteivät kasvikset mene ihan mössöksi.

    Keitä nuudelit, valuta, siirrä sivuun odottamaan.

    Viskaa lopuksi liemen sekaan pakastemaissi- ja pinaatti (ellet halua keitostasi tummanvihreää liejua, suosittelen käyttämään jotain muuta kuin mujupinaattia). Sekoittele kunnes keitto kuumenee läpikotaisin, lisää sitruunan kuori ja mehu. Tarkista maku, lisää tarvittaesa soijaa ja/tai Kukkotököttiä. Tai currya.

    Lusikoi kipon pohjalle nuudeleita, niiden päälle keittoa ja pinnalle paljon rapsakoita soijasuikaleita. Syö, ja kas: olet parempi, tai ainakin paremmalla tuulella!

    Juomasuositus: ginger ale 
    Videosuositus: 7:16 pm. I'm in Baltimore, Maryland. My name is Will Graham.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti